Zandbij

Zelfstandig genoeg om de risico's van de grasmaaier in te schatten en te vermijden. Toch ook angstig voor wat komen gaat. Grijp je in of laat je het los? Wat doe je in werk? Er zijn genoeg situaties waarin loslaten spannend is en je angstig maakt voor wat er fout kan gaan. Ga je over deze drempel heen dan levert je dat rust op. In deze blog drie voorbeelden uit de praktijk en hoe laat je in die situaties los.

Laat verantwoordelijkheden los: Als jij op dit moment een week zou uitvallen door de griep wie neemt het werk dan over? Met andere woorden hoe onmisbaar heb je jezelf gemaakt. Natuurlijk zijn er beslissingen die door jou genomen dienen te worden en zijn er ook situaties te bedenken waar jij verantwoordelijk bent en blijft. Neem de tijd om na te denken voor welke werkzaamheden dit niet geldt en kijk in je team wie welke kwaliteiten heeft en zet deze in. De tijd die je hierdoor vrij krijgt maakt je waardevoller voor de organisatie, omdat je de tijd hebt om ruimer te denken en te kijken. Nu denk je misschien er zijn geen taken die ik kan overdragen en als dat al kan dan hebben de anderen het veel te druk om het erbij te doen. Betrek je teamleden bij het in beeld brengen van wat zij nu heel goed vinden gaan en wat ze graag anders zien. De kans is groot dat je dit inspiratie geeft.

Laat de huidige vergaderwijze los: Hoe zag je ochtend eruit? Veel tijd kwijt aan vergaderingen en overleggen? Als je kritisch kijkt naar wat je deze tijd heeft opgeleverd dan is dat best schrikken. Kijk eens naar de agenda en maak een schifting tussen de onderwerpen die jullie concreet helpen om de doelen te realiseren en welke niet. Nog iets om kritisch naar te kijken is welke punten bieden de ruimte om alle kanten op te schieten. Denk aan: Wat verder ter tafel komt, de rondvraag en het rondje langs de velden. Wat wordt er bij deze punten besproken en wat brengt het jullie? Werp een frisse blik op vergaderen en realiseer tijdswinst door effectiever te vergaderen.

Laat alles willen weten los: Word je als directeur/manager regelmatig meegenomen in berichten per mail die ook aan anderen gericht zijn, terwijl er niets van jou verwacht wordt? Ik hoor je al denken, nu komt vast de tip om de afzender aan te spreken om jouw naam in de cc mee te nemen. Nee, dan heb je het mis. Mijn vraag aan jou is waarom krijg je eigenlijk de mail? Word er schijnzekerheid gezocht, is het een gewoonte of is de mail ter informatie? Het komt namelijk zeer vaak voor dat er niets van jou verwacht wordt en dat het erin gesleten is om jou mee te nemen in het lijstje van geadresseerden. De toegevoegde waarde is vaak nihil en het kost je wel enorm veel tijd. Zorg dat dit patroon doorbroken wordt. Loop even naar de persoon die je een mail stuurt en bespreek het, maak het onderwerp van de dagstart of een vergadering. Wil je weten wat er speelt praat dan regelmatig met je collega's, dat werkt beter dan mail hiervoor te gebruiken. 

Het valt niet mee om los te laten. Een ding is zeker het klinkt allemaal heel mooi, maar gemakkelijk is het niet. Verwacht niet dat je in het begin grote stappen zet. Start met kleine stappen. Iedere keer dat je weer je doel haalt levert je dat een goed gevoel op en dat motiveert om door te gaan. Vind je deze werkwijze niet snel genoeg gaan? Wil je minder worstelen en sneller goede resultaten? Kom dan dan naar de introductie op 17 mei van Laat het los (zie tabel hieronder) of neem dan contact met me op voor een vrijblijvend 
Doorbraakgesprek

werkWAARDEvol | Gea Bijkerk | Veldkampweg 9 | 9761 VD Eelde | (06) 52199971 | info@werkwaardevol

17 mei de introductie: Laat het los!
In je kracht door los te laten.
De informatie over de introductie:

Laat het los