Boek: een spiegel voor narcisten
Een spiegel voor narcisten 

Jaren geleden had ik te maken met een narcistische directeur. Een uitdaging bleek. Gelukkig kreeg ik de tip om dit boek te lezen. Het realiseren dat de narcist in feite niet tegen je is hielp al. Ook is het fijn om te weten hoe je kunt reageren, zodat de narcist niet over je heen walst en je samen verder komt. 

Martijn Appelo vat narcisme samen als een stoornis die vooral in relaties tot uiting komt en bestaat uit een instabiele basis, jezelf opblazen, een gebrek aan wederkerigheid. Wanneer anderen aangeven dat jij teveel ruimte inneemt, ervaar je dat als aanval en ga je in de tegenaanval. Mensen keren zich daarom van je af. Waardoor je wantrouwen als narcist en daarmee je instabiele basis versterken. Je graaft uit zelfverdediging een kuil voor een ander en raakt bedolven onder de hoop zand die tijdens het graven ontstaat.

Ook in je werk heeft het wat ik net al aangaf invloed. Als er situaties ontstaan waar jij als directeur niet mee om kunt gaan dan laat je de medewerkers weten dat ze de keuze hebben of ze doen wat jij zegt en anders gaan ze maar weg. Soms passen de medewerkers zich aan. Ze stappen over hun weerstand heen en werken door. Maar jullie relatie wordt er niet beter van.

De kritiek van de directeur kan een stuk afnemen als je in het gesprek woorden geeft aan jullie verbondenheid. Wanneer je eerst te horen krijgt dat je bij elkaar hoort of dat de ander je waardeert dan is er ruimte voor kritiek. De reden is dat als je als narcist niet weet hoe de ander het bedoelt kies je voor de aanval. 

Er blijken verschillende typen narcisme te bestaan met verschillende oorzaken. De rode draad is hoe je omgaat met narcistische mensen. 

Door concrete de analyse van het levensverhaal van bekende mensen krijg je inzicht. Het boek gaat verder in op voorbeelden over persoonlijke relaties en minder op een relatie die vanuit het werk aanwezig is. Kun je dit overstijgen dan helpt het je verder als narcist en als je met mensen met narcisme samenwerkt. 

Auteur: Martin Appelo
Jaar: 2013
ISBN: 978 94 6105 550 7