Duurzaam 
 

WERKWAARDEVOL

 

Vandaag (2020 juli) zijn onze oudste zonnepanelen vervangen door nieuwe. 15 jaar geleden kon de aanschaf financieel nog niet uit. Toch wilden we onze verantwoordelijkheid nemen, hebben ze geplaatst en zo bijgedragen aan een positieve verandering. Op het geheel van de aarde misschien een kleine stap en voor ons een grote met een heel goed gevoel.

Je begrijpt het al verantwoordelijkheid nemen, vernieuwend zijn, duurzame veranderen en continu kleine stappen zetten zie je steeds weer terug in de werkwijze en materialen van werkWAARDEvol. Het werkt, levert veel op en past bij de drijfveren van de eigenaar Gea Bijkerk.

We nemen je in wat er zoal vanuit de duurzaamheidsgedachte aan waardevolle stappen gezet zijn. Werk je met ons dan weet je dat er met respect voor onze aarde en toekomst gewerkt wordt om de voor jou belangrijke waardevolle ontwikkelingen te realiseren.

werkWAARDEvol| Veldkampweg 9 | 9761 VD Eelde |Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kom je iets drinken?
We drinken samen biologische en/of fairtrade koffie en thee en ons water komt uit de kraan. De kist waarin je de thee aangeboden krijgt is van bamboe een snelgroeiend materiaal wat op termijn goed gerecycled kan worden.

Hoe blijven we warm en is er energie?
We hebben warmte en licht van onze eigen zonnepanelen en waar we meer nodig hebben dan zij leveren kopen we groen in. Dit klinkt heel positief natuurlijk, maar het is natuurlijk ook zo dat wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Daarom hebben we vrijwel overal led-lampen, laten we apparaten niet standby staan door ze helemaal uit te zetten en hebben we het pand zo goed mogelijk geïsoleerd.

Wat doen we met wat over blijft?
Dat wat we niet meer nodig hebben leveren we gescheiden in. Theezakjes bijvoorbeeld gebruiken we zodra het compost is als voeding voor onze planten. Plastic verpakking dat binnenkomt gaat in de speciale container de deur weer uit. De regen van de daken zakt in de grond en loopt in de sloot en komt vervolgens in de poel en dobbe. Zo dragen we bij aan het tegengaan van de droogte en hebben we als bonus salamanders, gekraagde roodstaarten en ga zo maar door.

We werken met materialen van?
Alle zelfontwikkelde materialen zijn van bamboe, FSC papier en de in huis 3D geprinte materialen zijn van houtvezel met maiszetmeel.

Welk papier gebruiken we?
Alle papier is FSC zoals ons A4 papier en karton of 100% gerecycled zoals de post-its van allerlei formaten tot de flapover. We verpakken onze relatiegeschenken eveneens met ongekleurd gerecycled papier. Daar waar we papier over hebben is de Corsowijk bij ons in de buurt hier weer heel blij mee.

Bewuste keuzes bankieren en verzekeren?
We bankieren bij de Triodos Bank, omdat wij ervan overtuigd zijn dat geld veranderkracht heeft. Voor de verzekeringen hebben wij gekozen voor A.S.R., omdat zij net als wij vinden dat het de tijd is van doen. Op de website van de eerlijke geldwijzer kom je zowel de Triodos als A.S.R. tegen in de top drie van de meeste duurzame organisatie in hun vakgebied.

Krijg je iets van ons dan?
Alles is met zorg uitgezocht of wordt in huis ontworpen en gemaakt. Vrijwel altijd is er gewerkt met bamboe, gerecycled papier, rvs, maiszetmeel met houtvezel en/of het draagt bij aan een goed doel of besteld bij een organisatie die de wereld ook een warm hart toedraagt. Zoals Retulp waar we thermosbekers van bamboe met een binnenzijde van rvs bestellen. We pakken zo de plastic soep bij de bron aan. Voor iedere fles wordt een donatie gedaan die wordt geïnvesteerd in waterprojecten van Amref Flying Docter, Het Rode Kruis, Simavi en World Vision in Afrika en Indonesië.

Duurzame inzet voor?
Als ondernemer zet ik mij in voor organisaties die gaan voor duurzame ontwikkelingen op landelijk niveau en in het Noorden van het land. Bij Natuurmonumenten zet ik mij vanaf 2014 tot eind 2020 in als toezichthouder, betrokken lid en voorzitter van de provincie Drenthe. Vanaf januari 2020 is daar het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van Natuur en Milieufederatie Drenthe bijgekomen. Als lid van de ondernemersvereniging VNO-NCW draag ik waar mogelijk bij aan waardevolle ontwikkelingen in de Noorden van het land onder andere als voorzitter van een netwerkgroep.

Waar werken we?
Onze eigen locatie is groen met eigenhandig geplante bosranden, hagen en bomen. Geweldig voor de biodiversiteit net als de dobbe en poel. De bomen helpen bij het binden van stikstof voor zover het ons niet gelukt is om geheel neutraal te zijn. We zijn ook blij met het bos, de rietlanden, het water, de heide en vele landgoederen dichtbij. Variatie te over om zittend of wandelend samen een diepgaand gesprek te hebben, dat de kern raakt. Werken we met een groep dan doen we dat in een pand met cultuurhistorie, dat in het bezit is van een organisatie en zorgt dat toekomstige generaties nog steeds van het pand kunnen genieten. Een groot voordeel voor ons is dat deze panden vaak een ruim groen erf hebben of in een natuurlijke omgeving liggen, waardoor onze samenwerking jou het meeste oplevert. 

We werken op de unieke locaties van onder andere: Het Groninger Landschap, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten en zijn daarnaast levenslang lid. Zo zetten we ons in voor een fijne omgeving waarin je tot rust komt, de wereld om je heen scherper gaat zien en weer geniet van je eigen ontwikkeling.